Comparatie dezinfectanti

COMPARATIE DEZINFECTANTI PE BAZA DE CLORURA DE BENZALCONIU SI PE BAZA DE ALCOOL

Dezavantaje solutii pe baza de alcool:

Alcoolul omoara si celulele protectoare ale pielii destinate apararii impotriva bacteriilor
Alcoolul nu are persistenta, dupa ce se usuca nu mai e eficient
Alcoolul nu patrunde prin murdarie,deci se recomanda sa te speli pe maini inainte de aplicare. (exemplu firma Purell avertizează consumatorii să se spele pe mâini înainte de a-l aplica) ceea ce face problematica utilizarea si discutabila eficienta produsului. Dezinfectanții pe bază de alcool prezintă un risc semnificativ mai mare în ceea ce privește inflamabilitatea, otrăvirea cauzată de ingestia accidentală (in special cel izopropilic) și degradarea pielii. Folosirea repetata duce la escare, alergii si rani mai ales in combinatie cu utilizarea de manusi de protectie.
Marina USA a interzis produsele pe baza de alcool din 2009 si a trecut la cele pe baza de clorura de benzalconiu(BAC).

Avantaje solutii pe baza de clorura de benzalconiu (BAC):

Produsele cu BAC au aceiasi eficienta in solutie de 0.1% la 0.13 % ca si cele pe baza de alcool de min 62% concentratie
Produsele cu BAC au o eficienta de 99,99%(respecta conditiile FDA) impotriva germenilor in maxim 15 sec
Nu este iritanta pentru piele , se poate folosi de mai multe ori pe zi
Actiunea BAC se bazeaza pe distrugerea membranei germenilor
Unele virusuri prezinta un înveliș lipidic, care functioneaza ca o barieră de protecție împotriva condițiilor dure de mediu, de pH sau desicare aceasta fiind ținta pentru antisepticele bazate pe BAC
Sunt eficiente impotriva virusurilor invaluite (cum e cazul SARS-CoV-2) dezinfectantii pe baza de BAC contin o grupare hidrofila si una hidrofoba care actioneaza sinergetic impotriva membranei SARS-CoV-2 .
Mecanismul se bazeaza pe disocierea straturilor de lipide cu membrana celulara prin perturbarea interactiunilor intramoleculare.
Solutia de BAC este nociva doar ingerata ceea ce nu este cazul. La alcool este cazul si este evident nociv pentru ca omul e tentat sa bea si se otraveste cu alcool si adaosurile chimice din solutie.